top of page

Jsem Matěj Zicháček


Jmenuji se Matěj Zicháček a narodil jsem se v roce 1997 v Hodoníně. Až na malou pauzu, kdy jsem kvůli střední škole bydlel v Luhačovicích, žiju v Ratíškovicích a jsem za to vděčný. Na střední i vysoké škole jsem studoval a dále dálkově studuji marketing, kterým jsem se pět let živil jako marketingový specialista na volné noze a i nadále se tímto, zejména komunikačním oborem, zabývám při téměř každodenní praxi. Aktuálně působím jako vedoucí produkce v příspěvkové organizaci Dům kultury Hodonín, kde můžu plnohodnotně propojovat své zkušenosti ze spolkových a volnočasových aktivit spolu s láskou ke kultuře a spoustou dalších zkušeností. Na starost mám kompletní kulturní dramaturgii včetně realizace samotných akcí. Mezi největší patří například Svatovavřinecké slavnosti pro zhruba 10 tisíc návštěvníků.


Přes 15 let jsem aktivním skautem, dříve v oddíle Tuláci v Ratíškovicích, ale nyní již téměř 10 let působím jako vzdělavatel a organizátor kurzů a akcí pro desítky i stovky skautů, a to převážně v okrese Hodonín. Od roku 2018 se také starám o chod skautského okresu jako místopředseda okresní rady, díky čemuž můžu nahlížet i do fungování ostatních obcí v okresu, a to zejméně v oblasti spolkové činnosti. Skauting mě naučil zejména společenské odpovědnosti a vděčně mi předal správné morální hodnoty.


Ohledně kultury v obci jsem se začal angažovat zhruba v 15 letech, kdy jsem se dostal ke zvučení obecních akcí. Díky přesvědčení, že nedostatky v obci jdou řešit občanskou angažovaností, jsme založili spolek Ratíškovice kulturně, mezi jehož hlavní misi patří obohacení kulturního a sociálního života v obci a to různorodě, jak žánrově tak i pro různé věkové kategorie. Za sebou máme dvě úspěšné sezóny letního kina, které dohromady navštívilo přes 800 milovníků kinematografie.


Přeju si Ratíškovice, které transparentně a férově jednají a podporují spolky, sdružení a organizace, které v obci působí. Transparentnost je totiž stavebním kamenem dlouhodobě úspěšné práce, a to i v činnosti samotného obecního úřadu. Chci, aby Ratíškovice ke svým občanům proaktivně komunikovaly, přehledně informovaly a naslouchaly. Zároveň mám důvěru v Ratíškovickou kulturu. Kulturu, která je uctivě založena na tradicích, ale zároveň aktivně reflektuje aktuální kulturní dění kolem, a také přání nás všech. Takovou kulturu, která není založena pouze na jednom subjektu, ale která propojuje všechny pořadatele a vzájemně se podporuje.


Mým životním přesvědčením je to, že nemusíme všichni umět všechno, ale musíme si umět nechat pomoct. Věřím, že mezi sebou máme odborníky na všechno, co je potřeba ke zdárnému směřování obce. To se dá ale zvládnout pouze s jasnou vizí a reálným plánem, na kterém budeme moct všichni participovat. Zcela pokorně jsme naší aktivitou připraveni tvořit skvělé prostředí k životu pro nás i naše vnoučata.






bottom of page