top of page

Jak jsme volili v minulých volbách (2018)?

Dovolte nám tu krátké shrnutí minulých voleb. Jaké politické strany byly ve hře, kdo si polepšil a v jakém složení funguje současné zastupitelstvo? V roce 2018 měli občané Ratíškovic, tedy i vy, možnost volby z celkem čtyř politických stran a sdružení.


Klasickou, tradiční stranou je v Ratíškovicích KDU-ČSL. Má dlouholetou tradici, však také v obci působí již od prvních poválečných voleb v roce 1919 a vždy na prvních příčkách. V posledních komunálních volbách, s velmi výraznými osobami Anny Hubáčkové a Josefa Uhlíka, získala strana sedm křesel v obecním zastupitelstvu.


Další možností na místní politické scéně je uskupení Ratíškovice, které spojuje STAN a Nezávislé kandidáty. Jako sdružení působní v obci od voleb 2014, ovšem někteří z kandidátů jsou zkušení komunální politici již několik let, jen v jiných politických stranách. Strana, pod vedením Radima Šťastného, získala pět křesel.


Úspěch ve volbách 2018 obhajovalo i uskupení SPK – Spolek přátel kultury, pro který byl předchozí volební rok 2014 premiérový. Ve svém druhém volebním roce si polepšili a získali celkem dva mandáty.


Koláč ratíškovických komunálních voleb dotváří Sbor dobrovolných hasičů Ratíškovice s jedním místem v zastupitelstvu, které obsadila Anna Foltýnová, která v ratíškovické politice také není žádným nováčkem.


Celková volební účast v Ratíškovicích byla 47,67% obyvatel. V okrese Hodonín největší volební účasti dosáhla obec Malá Vrbka s 82,73% , nejmenší pak obec Kozojídky s 33,58% a hned po ní samotné město Hodonín s 33,79%.


Z těchto výsledků vyplývá jediné – pokud máte pocit, že je v obci prostor ke zlepšení, je potřeba přijít k volbám. Více než polovina našich spoluobčanů této možnosti nevyužila, což je velká škoda, protože jejich názory tím pádem nemají žádné zastoupení.


Termín komunálních voleb: 23 – 24. 9. 2022


Zdroj: ČSÚ






bottom of page